Salicyláty

Salicyláty v potravinách

Salicyláty, tedy soli kyseliny salicylové se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině a mnohých potravinách. Derivát kyseliny salicylové – kyselina acetylsalicylová je účinnou látkou aspirinu. Velké množství kyseliny salicylové také najdeme v listech a kůře břízy. Kromě lékařského využití mají salicyláty také negativní účinky na lidský organismus.

Působení spočívá v tom, že kyselina salicylová brání navázání sulfátů na mukopolysacharidy[1], také negativně ovlivňuje utváření chondroitinu, hyaluronanu a keratinu[2], čímž pojivové tkáně (nejdříve pozorovatelné právě na plicích a kůži, později v kloubech) ztrácí pružnost a odolnost. Ostatně astma vyvolané užíváním aspirinu je již vědecky popsáno[3][4]

Salicyláty tedy mohou negativně ovlivňovat atopický ekzém nejen u dětí, stav astmatu a podle doktora Benjamina Feingolda mají negativní vliv i na ADHD u dětí a obdobné problémy s učením.

Níže najdete jídla rozdělená do kategorií podle obsaženého množství salicylátů.

Bezpečná jídla – žádné nebo zanedbatelné množství

Ovoce

Banán, limetka, hruška – loupaná.

Zelenina

Bambusové výhonky, zelí – zelená / bílá, celer, zelený hrách – sušená, čočka,

ledový salát, tuřín.

Brambory jsou v pořádku, ale musí být bílé odrůdy a musíte je oloupat.

Fazole (luštěniny) – sušené (nikoli fazole borlotti). Můžete použít i konzervované fazole, ale vyvarujte se jakýchkoli přísad, jako je cukr a sůl. Fazole je možné zakoupit pouze ve filtrované vodě

Zrna

Ječmen, pohanka, proso, oves, rýže, žito, pšenice.

Aby se zabránilo přísadám a skrytým konzervačním látkám, měl by být každý chléb, sušenky, koláče atd. vyrobeny doma.

Semena a ořechy

Mák.

Sladidla

Javorový sirup, bílý cukr.

Maso, ryby, drůbež a vejce

Maso, ryby, drůbež a vejce jsou obvykle bez salicylátu, ale nejezte žádné zpracované maso.

Byliny, koření , pochutiny

Sladový ocet, šafrán, mořská sůl, sojová omáčka (pokud neobsahuje koření).

Oleje a tuky

Oleje lisované za studena, jako je slunečnicový nebo sójový.

Máslo.

Margariny a průmyslově zpracované řepkové oleje, světlicový olej, sójové boby, slunečnicové oleje, i když jsou s nízkým obsahem salicylátu, mnohdy obsahují konzervační látky, které mohou napodobovat reakce salicylátu a je lépe se jim vyhnout

Mléčné výrobky

Máslo, sýr (ne niva), mléko, jogurt – pouze bílý přírodní, ale můžete do něj přidat vlastní ovoce.

Různé

Prášek z karobu, kakao, tofu.

Nápoje

Káva bez kofeinu, mléko, ovomaltina, domácí hrušková šťáva, sójové mléko, rýžové mléko, voda.

Velmi nízké množství salicylátu

Ovoce

Jablko (Golden delicious) – loupané (pouze zelená), muďoul, granátové jablko, tamarillo.

Zelenina

Růžičková kapusta, fazole borlotti, pažitka, čajot, česnek, zelený hrášek, pórek, klíčky fazole mungo, červené zelí, šalotka, žlutý hrášek.

Ořechy a semena

Kešu oříšky.

Koření

Fenykl – sušený, čerstvá petržel.

Sladidla

Zlatý syrup

Maso a ryby

Játra, krevety

Nízké množství salicylátu

Ovoce

Čerstvé fíky, citron, mango, mučenka, kaki, jablko (Red Delicious) – loupané, rebarbora.

Zelenina

Čerstvý: chřest, červená řepa, květák, zelené fazolky, cibule, brambory – bílé se slupkou, dýně, kukuřice, rajčata, vodnice.

Zmrazený špenát.

Semena a ořechy

Lískové ořechy, pekanové ořechy, slunečnicová semínka.

Byliny, koření a pochutiny

Čerstvé lístky koriandru.

Oleje a tuk

Ghee

Nápoje

Pampelišková káva, hrušková šťáva kupovaná

Střední množství salicylátu

Ovoce

Cherimoya, kiwi, japonská mišpule, liči, hruška se slupkou.

Zelenina

Lilek – oloupaný, mrkev, saláty – kromě ledového, rajčatový džus, houby.

Konzervovaný: chřest, červená řepa, černé olivy, kukuřice cukrová.

Semena a ořechy

Sušený kokos, arašídové máslo, vlašské ořechy.

Sladidla

Melasa.

Nápoje

Coca cola, šípkový čaj.

Vysoké množství salicylátu

Ovoce

Avokádo, většina ostatních odrůd jablek, žlutý meloun, třešně, grapefruit, mandarinka, moruše, nektarinka, broskev, tangelo, vodní meloun.

Zelenina

Klíčky Alfalfa, lilek se šlupkou, fazole, brokolice, okurka, konzervovaná okra, pastiňák, čerstvý špenát, sladké brambory, konzervovaná rajčata a rajčatový protlak, řeřicha.

Zrna

Kukuřice.

Semena a ořechy

paraořechy, makadamové ořechy, piniové oříšky, pistácie, sezamová semínka.

Byliny, koření a pochutiny

Výtažky z droždí.

Oleje a tuky

Mandlový olej, kukuřičný olej, arašídový olej, sezamový olej, ořechový olej.

Nápoje

Káva.

Velmi vysoké množství salicylátu

Ovoce

Čerstvé meruňky, ostružiny, černý rybíz, borůvky, ostružinomalina, brusinky, čerstvé datle, červené hrozny, guava, pomeranč, ananas, švestka, jahoda, bílé hrozny.

Zelenina

Čekanka, chilli papričky, cuketa, čekanka belgická, konzervované zelené olivy, paprika, ředkev, vodní kaštan.

Semena a ořechy

Mandle, arašídy neloupané.

Sladidla

Med.

Byliny, koření a pochutiny

Bazalka, bobkový list, kmín, chilli koření, muškátový oříšek, vanilková esence, bílý pepř.

Oleje a tuky

Kokosový olej, olivový olej.

Nápoje

Mátový čaj.

Extrémně vysoké množství salicylátu

Ovoce

Sušené meruňky a datle. Rybíz, ostružinomalina, sušené švestky, rozinky, maliny, červený rybíz.

Zelenina

Okurky – nakládané.

Byliny, koření a pochutiny

Koření, anýz, černý pepř, kardamom, kajenský pepř, celerový prášek, skořice, hřebíček, římský kmín, kari, kopr, pískavice řecké seno, garam masala, zázvor, lékořice, muškátový květ, máta, hořčice, oregano, paprika, rozmarýn, šalvěj, estragon, kurkuma, tymián, víno a jablečný ocet.

Nápoje

Likéry, syrupy a ovocné nápoje, ovocné a zeleninové šťávy, čaj.

1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4026888

2 RAINSFORD D. Kim, Aspirin and Related Drugs, CRC Press, 2004, 800s., s284-285.

3https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15482000

4https://en.wikipedia.org/wiki/Aspirin_exacerbated_respiratory_disease